pátek 16. července 2010

Rock for People, den druhý: Dechberoucí výkon Muse

Den druhý ve znamení velkého očekávání. Dnes se na hlavní stage objeví nejslavnější kapela celého Rock for People. Dnes ve 22:00.

"Jedno velký presso americano." Tak začal můj další festivalový den. Začátek, bez kterého se ráno nedá existovat. Slunce zatím žhne, ale již brzy se nad festivalovým areálem začínají stahovat mraky. První déšť mě vyhání z koncertu 100 °. Indie Rocková parta, která se od ostatních kapel podobného ražení odlišuje především použitím dechových hudebních nástrojů. Nejznámější hit - Cream. Výsledek - pohodový koncert v nepohodovém počasí.

Pršet přestává až při příchodu rozené rockerky Juliette Lewis. Tato dáma - herečka s modře obarvenými vlasy - předvádí na pódiu neuvěřitelné psí kusy. Ryzí rock and rollový zážitek. Téměř oscarová herečka zahrála mladou rozhněvanou ženu na výbornou. Výsledek - skvělý nářez.

Byla by chyba nechat si ujít Blue Effect. Ostřílení muzikanti v čele s Radimem Hladíkem odvádí skvělé výkony. Své fanoušky nešidí, zní Slunečný Hrob i hity kapely Walk Choc Ice, odkud vzešel současný blue efektí zpěvák Honza Křížek. Výsledek: Rockové pohlazení s nádechem nostalgie.

Muse předvedli neuvěřitelný výkon

Deset minut čekání. Dlouhých deset minut. Hodinu a půl krátký koncert. Koncert, při kterém ani nedýcháte. To jsou Muse na Rock for People.

Za zvuků Uprising přichází Matthew Bellamy, Dominic Howard a Christopher Wolstenholme. Vše směřuje k tomu, že tohle bude ono. To, na co se tady čeká už třetí den. Pozadí dominují obří projekce ve tvaru plástve. Stage je vybavená perfektními světly. Muse nejen hudbou předvedli neuvěřitelná kouzla.

Následuje Supermassive Black Hole. První okamžik O přichází, když tmu proříznou zelené lasery a nad hlavami publika se objeví síť světel. Ruce jdou automaticky nahoru. Stejný efekt se opakuje i při Undisclosed Desires a Starlight. Nejsilnější momenty koncertu.

Pokračuje se pomalejší částí a klavírem. Mathew Bellamy střídá nástroje jako na běžícím pásu a coby muzikant předvádí, že opravdu umí. Kromě klasické kytary hraje i na dvouhlavé kytaře, klávesové kytaře či na již zmíněném klavíru. Jeho hlasu sedí ostřejší rockové kousky i klidné balady. Zážitek je autentický, čistý, snadno uvěřitelný a strhující.

Vrcholem koncertu je jednoznačně Starlight. Následují dva přídavky a Muse se loučí. Na hlavní stage festivalu předvedli bezchybnou šou. Bez póz a s neuvěřitelným nábojem. Výsledek - famózní, tak trochu den trifidů.

Zážitel z Muse rozdýchávám ještě na nočním vystoupení Southpaw. Frontman kapely (Gregory) je dobře naladěn a otevřeně komunikuje s publikem. Užívám si Emergency a Subway signs. Výsledek - příjemná pondělní tečka.

Dvě hodiny ráno. Den ve znamení Muse je nenávratně v tahu. Zítra nás čekají The Subways, Editors nebo taky
Morcheeba. Pak už jen odjezd domů. Škoda. Na nepohodlné spání, všudypřítomný bordel a hluk jsem si už zvykla. Na hudbě a koncertech začínám mít závislost.


Napsáno pro Studentpoint
Foto: Avi

Žádné komentáře:

Okomentovat