čtvrtek 15. července 2010

Rock for People, den první: Vládu nad festivalem převzali The Prodigy



První festivalový den. Rock for People se dnes otevírá a má možnost předvést se v celé své kráse. S hlavními stagemi, s prvními hvězdami, doprovodným programem a dalšími lákadly.

Z pláže, do festivalového pekla, mě přitáhli až The Inspector Cluzo. Popravdě jsem netušila, o co přesně jde. Ale hoši byli Francouzové a pro ty mám odjakživa slabost. Program uváděl, že stylem hudby oscilují kdesi na pomezí hard a art rocku. Inu, neznělo to mým uším úplně špatně. Tak jsem tedy vyrazila, zhruba dvacet minut na koncertě postávala a po té se na jídlo odebrala. -Fuck off pop starst, especialy Michael Jackson! Fuck off Nicolas Sarkozy! A Fuck off prostě všechno! - Drsné hlášky kapely postrádaly koule....bohužel jejich hudba taky. Výsledek: Kdyby aspoň posílali do prdele Radka Johna..

Kráska a netvor, tak by se dalo popsat vysoupení britských Tricky. Démonicky agresivní zpěvák, oděn pouze v teplákách, držel v ruce švihadlo (po pár minutách usilovného zírání jsem odhalila, že se jedná o dva mikrofony). Vypadalo to, že sem zabloudil z boxerského ringu. Jeho protipólem byla křehká zpěvačka, jemná a půvabná. Během svého vystoupení vyzvedla kapela několik lidí z prvních řad na pódium a rozjel se (nejen tam) slušný večírek. Výsledek - netuctová triphopová parta i párty.

Přibližuje se půl desátá, festival brzy přivítá první hvězdu. Skunk Anansie. Zpěvačka Skin je přesně taková, jaká má být. Něco mezi mužem a ženou, a přesto kráska. Něco mezi andělem a ďáblem, a přesto uvěřitelná. Něco mezi agresí a něhou, a přesto svá. Znějí hity jako Selling Jesus, Every Day Hurts, Because of You. Za zpěvačkou stojí výborná kapela, ale šou obstarává hlavně ona. S výrazem pětiletého andílka prohlásí, že další písnička bude o píchání - je prostě sladká. Výsledek - jedinečný, těžko uchopitelný zážitek..

Nohy už mě sotva nesou. Přesto pokračuju k další obří stage na dnešní hvězdu všech hvězd. Punk, Rave, Hardcore, Elektronika - to všechnou jsou The Prodigy. Poslední zbytky jemnosti jdou stranou. Tady na Česká Spořitelna Stage se bude hrát drsně a zle. Při nejznámnějších hitech kapely dav šílí. Prodigy opakovaně vyzývají své fanoušky, aby ustoupili o krok dozadu. V prvních řadách jde pravděpodobně o život. Prodigy naopak necouvají a svojí hudbu valí do publika dál. Navíc je celý koncert parádně podpořen světly. Výsledek - agrese a drsnost v tom nejlepším pekelném balení.

První festivalový den končí. Do noci hrají Dreadzone, ve stanovém městečku začíná boj o korýtka a 'záchodky'. Zítra nás všechny čekají nejdražší hvězdy celého Rock for People. Povede se Muse přeskočit vysoko nasazenou Skunk - Prodigy laťku? Uvidíme.

Napsáno pro studentpoint
Foto: Avi

Žádné komentáře:

Okomentovat