čtvrtek 15. července 2010

Rock for People, den nula: Někde mezi mafiány, vedrem a drahým pivem



Nad stanovým městečkem začíná pomalu svítat. Nultý festivalový den končí. Chtělo by se napsat poklidný, bez celebrit, s několika málo nedočkavci.

Štrůdl lidí se táhne od autobusové zastávky k festivalovému pakru. Slunce žhne, nehne se ani lísteček. Leje ze mě, když stavím stan. Leje ze mě, když odevzdaně kráčím k areálu. Fronty. Jsou všude. Do kempu, na pásku, na pivo. Moc se toho za ten rok nezměnilo. Možná jen to pivo je o nějakou tu kačku dražší.


S první kapelou konečně přichází i první pozitivní vlna emocí. Goodfellas. Festival si konečně začínám užívat. Písničky jsou nadupané a celý koncert perfektně odsejpá. Záhadou je, že takovéhle kapely zůstávají neznámé. Tahle karlovarsko – žižkovská kapela se totiž na festival Rock for People dostala díky druhému místu v soutěži Broumovská kytara. Oprávněně. Půlhodinka v rytmu melodického pop-rocku utekla jako nic. Výsledek – famózní zahájení festivalu.

Coccote Minute. Začali o deset minut později . Ve třiceti stupňovém vedru neustoupili ani o krok ze své „tvrďácké“ image a kocert odehráli v latexu a kožených bundách. Předvedli dobře vykalkulovanou šou bez srdce a zájmu. Na svůj přídavek, s arogancí sobě vlastní, nechali své fanoušky čekat tak dlouho, že jich polovina odešla. Výsledek – opruzeniny nejen na pozadích jednotlivých členů kapely.

Příjemnou tečku za prvním festivalovým dnem obstarala Mňága a Žďorp. Co dodat k téhle valmezské partičce? Že jsou (navzdory svému věku) energičtí? Že jsou to sympaťáci, kteří začínají své koncerty i o pár minut dřív? Že na svých koncertech nechtějí nikoho zklamat a tak hrají novinky (DJ Loutna, Den, kdy v Brně hrála ABBA) i starší věci (Hodinový hotel, Nagasaki Hirošima). Publikum škemralo i po posledním přídavku, ale pravidla jsou neoblomná a timeliny pevné. Petr Fiala se rozloučil s publikem a víc jak hodinový koncert končí. Výsledek – tradičně jednička s hvězdičkou.

Uondaná na nejvyší míru jsem nechala koncerty, koncertama, festival, festivalem. Vydala jsem se popíjet do stanového městečka. Mezi plátěnými příbytky se občas zvedla vlna výkřiků. Davová psychóza. Nad lahví vína mi začíná docházet, že o klid tu půjde až na posledním místě. A to festival v podstatě ani nezačal.

_______________________________________________________

Goodfellas: „Nejsme žádní mafiáni“

Po vydařeném koncertě na Rock for People jsem odchytila tři členy téhle karlovarsko-žižkovské partičky. Jak se jim hraje na velkém festivalu? Co plánují na léto a proč si říkají mafiáni? (Goodfellas=Mafiáni, film Martina Scorseseho s Robertem DeNirem pozn. aut.) Na to všechno mi odpovídali Theo Gonzales (kytarista), Tommy (zpěvák) a Jamie (bassa).



Proč zrovna Goodfellas?

Theo Gonzales: To je jednoduchý protože máme rádi film Goodfellas.

Jamie: Zkrátka se nám líbilo, že Goodfellas jsou vždycky ti největší frajeři a kámoši.

Tommy: Ale rozhodně to neznamená, že jsme Mafiáni. (Smích)

Je to poprvé, co hrajete na takhle velkym festivalu jako je Rock for People? Přízpůsobili jste tomu nějak playlist?

Theo Gonzales: Určitě jsme prvně na takhle velkym fesťáku. Repertoár jsme museli přizpůsobit tomu, že hrajeme jenom půl hodiny. A jsme překvapení, kolik přišlo lidí. Fakt paráda.

Plánujete se na Rock for People zdržet? A jaký kapely byste rádi viděli?

Jamie: Bohužel , zdržet se tady nemůžeme.

Tommy: Ale určitě bych rád viděl Prodigy!

Co vaše další plány na léto?

Theo Gonzales: Teď zrovna budeme hrát na Colors v Ostravě, čeká nás taky Sázava fest.

Jamie: Pak spousta další menších festivalů, který máme rádi. A taky na podzim organizujeme náš festival - Goodfest. Na to se rozhodně těšíme.

Chcete ještě něco vzkázat?

Tommy: Jasně! Brzo nám vyjde deska!

Theo Gonzales: Na jaře 2011 a tohle album bude fakt nadupaný.

Jamie: Rozhodně si ho nenechte ujít!



Napsáno pro studentpoint
Foto: Avi

Žádné komentáře:

Okomentovat